Lenen reviews

Let op: geld lenen kost geld!

Hedendaags houdt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zicht op de leningmarkt. Met als doel de consumenten te waarschuwen dat het lenen van geld vaak geen verstandige keuze is. Juist omdat men dan meer geld kwijt is dan dat zij leent. Hierom zijn organisaties verplicht om in iedere commercial ‘geld lenen kost geld’ te vermelden om de consumenten op dit gegeven te attenderen. Wil je toch geld lenen, ongeacht de voorwaarden? Laat jezelf informeren door onafhankelijke partijen als een financieel adviseur. Daarnaast helpt het lezen van ervaringen van andere consumenten met een organisatie die jou geld kan lenen. Hierdoor kom je erachter welke organisatie de laagste rente biedt, welke kredietverstrekker het best bij jou past en welke leenvorm je het beste kan kiezen.

Indien je het proces van het kiezen van een kredietverstrekker start, houd dan de volgende vragen zeker in het achterhoofd. Bij welke financiële instelling ga je je lening aan? Over welke periode wens je de lening te spreiden? Is het mogelijk dat je hiermee (later) in de problemen komt?

In het rood staan

Niemand wil rode cijfers op de bankafschrift terugvinden, maar helaas gebeurt het vaak genoeg. Gewenst of ongewenst, de rode getallen komen vaak een keer voorbij. Zie het als een prioriteit om zo snel mogelijk uit de rode cijfers te komen. Banken rekenen een hoge rente wanneer je in het rood staat en dit kost je veel meer geld dan dat je daadwerkelijk in de min staat. Om dit onaangename gevoel te voorkomen kan je vooraf afspraken maken met jouw bank wanneer jij wel of niet in het rood kan staan.

Tips voor het lenen

  • Zorg ervoor dat je niet in de schulden raakt. Leen geen bedrag die je onmogelijk kan terugbetalen aan de geldverstrekker. Schat goed in welk bedrag je maandelijks kan afbetalen en baseer hierop het bedrag dat je wil lenen. Ga altijd uit van een lager bedrag dan dat je op dit moment denkt beschikbaar te hebben.
  • Kies de goedkoopst mogelijke formule. Er zijn verschillende kredietvormen welke allemaal een verschillende rente- of aflossingsvoet hebben. Op grote bedragen kan dit een groot verschil maken.
  • financiële instelling en stel hen hiervan op de hoogte. Probeer daarnaast zo snel mogelijk geld vrij te maken zodat je de lening verder kan afbetalen. Indien het probleem al verder gevorderd is, probeer dan een schuldbemiddeling met de bank te treffen.