Hedendaags houdt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zicht op de leningmarkt. Met als doel de consumenten te waarschuwen dat het lenen van geld vaak geen verstandige keuze is. Juist omdat men dan meer geld kwijt is dan dat zij leent. Hierom zijn organisaties verplicht om in iedere commercial ‘geld lenen kost geld’ te vermelden om de consumenten op dit gegeven te attenderen. Wil je toch geld lenen, ongeacht de voorwaarden? Laat jezelf informeren door onafhankelijke partijen als een financieel adviseur. Daarnaast helpt het lezen van ervaringen van andere consumenten met een organisatie die jou geld kan lenen. Hierdoor kom je erachter welke organisatie de laagste rente biedt, welke kredietverstrekker het best bij jou past en welke leenvorm je het beste kan kiezen.
Indien je het proces van het kiezen van een kredietverstrekker start, houd dan de volgende vragen zeker in het achterhoofd. Bij welke financiële instelling ga je je lening aan? Over welke periode wens je de lening te spreiden? Is het mogelijk dat je hiermee (later) in de problemen komt?
Niemand wil rode cijfers op de bankafschrift terugvinden, maar helaas gebeurt het vaak genoeg. Gewenst of ongewenst, de rode getallen komen vaak een keer voorbij. Zie het als een prioriteit om zo snel mogelijk uit de rode cijfers te komen. Banken rekenen een hoge rente wanneer je in het rood staat en dit kost je veel meer geld dan dat je daadwerkelijk in de min staat. Om dit onaangename gevoel te voorkomen kan je vooraf afspraken maken met jouw bank wanneer jij wel of niet in het rood kan staan.