Waarom een rechtsbijstandverzekering

In Nederland dien je rekening te houden met verschillende regels en wetten, waardoor er een kans bestaat dat je op een dag een fout maakt. Gelukkig sta je er dan niet alleen voor. Met een rechtsbijstandsverzekering kom je zo snel mogelijk te weten wat je rechten zijn en wat je kan verwachten in jouw situatie. In het ergste geval kan het leiden tot een rechtszaak. Ook hierbij kan de rechtsbijstandsverzekering uitkomst bieden. Dankzij de juridische kennis en steun, en de vergoeding van de kosten voor een advocaat, sta je sterker dan alleen.

Verschillende verzekeringen

Binnen de rechtsbijstandsverzekering heb je twee opties. Je kan ervoor kiezen om, indien nodig, een advocaat toegewezen te krijgen vanuit de verzekering of je kan kiezen voor een financiële uitkering zodat je een eigen advocaat in de arm kan nemen. Uiteraard kan je de financiële uitkering ook gebruiken voor het bekostigen van de rechtszaak zelf.

Dekkingen

Er zijn verschillende dekkingen binnen de rechtsbijstandsverzekering waar je jezelf voor kan verzekeren. Enkele voorbeelden van dekkingen zijn: voor het gezin, voor het werk, voor in het verkeer en voor een eigen onderneming. De dekkingen richten zich op hun eigen categorie en zodoende alles wat daaronder valt is verzekert. Bij het aanschaffen van een rechtsbijstandsverzekering kan je zelf aangeven welke dekkingen je wil binnen jouw rechtsbijstand. Het is mogelijk om één dekking te kiezen, maar uiteraard kan je besluiten ook voor meerdere kiezen. Let wel op tijdens het afsluiten van de rechtsbijstandsverzekering. Per bank of verzekeraar kunnen de dekkingen en maandelijkse premies sterk verschillen.

Premies

Net zoals bij andere verzekeringsvormen, dien je bij de rechtsbijstandsverzekering een maandelijkse premie te betalen. Deze maandelijkse premie is gebaseerd op de gekozen verzekeringsvariant (advocaat of financiële uitkering) en de verschillende dekkingen. Hierbij geldt vaak het gegeven dat hoe meer dekkingen je kiest, hoe meer premie je betaalt. Gelukkig krijg je meestal korting op je eigen pakket als je voor meerdere dekkingen kies.

Rechtsbijstandsverzekering afsluiten

Kies je voor een rechtsbijstandsverzekering? Verdiep je van tevoren goed in de materie. Per verzekeraar worden namelijk andere premies, voorwaarden en eisen gehanteerd en uiteraard wil je de verzekeraar kiezen die het beste bij jou past. Een goede vergelijking tussen verzekeraars kan je meer inzicht geven in de verzekering die je op dat moment wil afsluiten, maar ook meer duidelijkheid geven over bepaalde begrippen, eisen en voorwaarden. Als je ergens over twijfelt, vraag dit dan altijd na. Zo om je niet voor verrassingen te staan.

Internet of financieel expert

Klaar om te gaan vergelijken? Dit kan je via het internet doen, waarbij je snel veel informatie over dekkingen en premies kan vinden. Tevens is het mogelijk om een gesprek aan te gaan bij de bank of met een financieel expert. Men name als de twijfel over welke verzekering het beste bij jou past groot is, is een gesprek aangaan met een financieel expert verstandig. Met een financieel expert kijken jullie gezamenlijk naar jouw situatie en hij zal vervolgens een aantal tips en adviezen op tafel leggen. Vanuit een andere invalshoek krijg je zodoende meer inzicht in je eigen situatie. Tot slot kan de expert ook helpen bij het afsluiten van een passende verzekering bij een geschikte bank of partij.