Verzekerd van de beste autoverzekering

Het is niet leuk om extra kosten aan je auto te moeten betalen, bijvoorbeeld vanwege een beschadiging of een onprettig mankement. De kosten voor een reparatie of herstel zijn vaak niet mis en kunnen hoog oplopen. Een autoverzekering kan wat dat betreft veel verschil maken en is ook nog eens eenvoudig af te sluiten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de WA-verzekering, de WA Plus-verzekering en de WA Casco-verzekering, die ook bekend staat als de allrisk-verzekering. Naast de verzekering kun je ook voor een uitbreiding kiezen en kun je de schade of ongevallen van inzittenden meeverzekeren.

Autoverzekeringen

Normaal gesproken is de WA-verzekering de standaardvorm van de autoverzekering en wordt deze ook het meeste afgesloten. De WA, een afkorting voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, vergoedt de schade waar je als verzekerde voor verantwoordelijk bent. De schade aan het motorrijtuig of de schade aan bepaalde goederen worden hier niet onder gerekend. Wanneer je kiest voor WA-Plus worde ook schade kosten, zoals brand, blikseminslag en diefstal, verzekerd. Met de WA Casco-verzekering ben je helemaal veilig, want deze all-riskvariant omvat in principe alles. Zo worden bij de all-riskverzekering ook de kosten voor betrokken voertuigen, eventuele inzittenden, brandschade, blikseminslag of diefstal volledig vergoedt, naast de schade aan het eigen voertuig.

Extra dekkingen

Behalve de drie vormen van verzekeringen die we hierboven besproken hebben, zijn er nog andere opties rondom de autoverzekering. Zo kun je de verzekering nog verder uitbreiden met de ongevallen inzittenden dekking, de schade inzittende dekking en zelfs een rechtsbijstanddekking. Daarmee vergoedt de verzekering ook de medische kosten voor je inzittenden en de eventuele kosten die voortkomen uit een eventuele rechtszaak. De kosten voor een rechtszaak, medische kosten of schade aan dure goederen kunnen vaak hoog oplopen. Een extra dekking kan dus, zeker wanneer je veel in de auto te vinden bent, grote voordelen bieden.

Premies

Bij het afsluiten van een autoverzekering zul je premie moeten gaan betalen. Dit geld wordt door de verzekeraar gebruikt om schade te betalen en de premie verschilt per verzekering. De zwaarte van de verzekering wordt normaal gesproken gebruikt om te kijken hoe duur een verzekering moet zijn, maar is niet het enige waar naar gekeken wordt. Ook de auto wordt als basis genomen om het bedrag voor de premie te berekenen. De verzekeraar kijkt naar het model van de auto, het type en het bouwjaar, maar ook naar het aantal kilometers dat je per jaar verwacht te rijden en naar je leeftijd en schadeverleden.

Autoverzekering afsluiten

Zoals gezegd kun je een autoverzekering heel makkelijk afsluiten, omdat de meeste verzekeraars de autoverzekering aanbieden. In enkele gevallen is de verzekering zelfs via het internet af te sluiten, nadat je enkele gegevens hebt uitgewisseld. Toch is het goed om in gesprek te gaan met de mensen van de verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen je veel meer vertellen over wat de verzekering inhoudt en welke verzekering op jou het meeste van toepassing is. Houd hierbij in de gaten dat een verzekering een commercieel product is, waarbij banken en verzekeraars ook winst willen maken.