Informatie over de bootverzekering

Er zijn vele verschillende vormen en mogelijkheden om uw boot goed te verzekeren. Dit kan met een basisdekking of een wat meer uitgebreide vorm van verzekeren. Er zijn verschillende aanbieders op de markt dus ook het vergelijken van deze aanbieders is van groot belang. En dan dient u hun niet alleen op basis van de premie, maar ook op basis van de voorwaarden goed te vergelijken. Want hier kan een groot verschil inzitten. U kunt natuurlijk een uitgeklede polis met een lage premie kiezen, maar wat als dan bijna niets is gedekt? Dan bent u voor niets verzekerd eigenlijk!

De wet schrijft ook enkele zaken voor! Men is namelijke wettelijk aansprakelijk voor alle schade die u veroorzaakt bij een ongeluk. Met een WA (wettelijke aansprakelijkheid) bent u voor alle schade die u aan anderen veroorzaakt gedekt. Dit kan bijvoorbeeld aan een sluis zijn, een ander boot, een zwemmer of een surfer. Tot maar liefst een bedrag dat vaak in de miljoenen loopt bent u verzekerd bij de meeste boten verzekeringen. En dat is toch wel een prettig gevoel of niet?

Wat als uw boot brandschade krijgt? Dat is een erg vervelende schade: brandschade. U wilt het liefste goed verzekerd als er een brand ontstaat op uw boot of schip. Natuurlijk dient u wel over goede blusapparatuur te beschikken om de brand snel te blussen en de schade zo beperkt als mogelijk te houden.

Uw boot ligt niet meer op de plek waar u hem had achtergelaten? Diefstal? Een zeer vervelende vorm van thuiskomen is toch wel dat uw boot niet meer op de plek ligt aangemeerd waar u de boot had achtergelaten. Mensen met lange vingers hebben uw boot meegenomen of jongeren om een joyride te maken. In beide gevallen erg vervelend want diefstal is toch een erg vervelende manier om van uw boot af te komen. Het joy riden heet bij een boot trouwens joyvaren. Om deze vervelende situatie toch wat minder vervelend te maken kunt u dit verzekeren. Uw boot is dan verzekerd tegen diefstal.

Uw boot verzekeren tegen hagel, schade, storm en aanvaringen is ook mogelijk. Kosten als noodhulp zijn dan wel gedekt. En dit kan met een WA en casco verzekering. Uw noodzakelijke kosten worden dan vergoed. Alleen schade door eigen schuld aan uw boot is niet gedekt.

Als u dit laatste wel afgedekt wilt laten worden dan dient u te kiezen voor een all risk verzekering. Het nadeel is, dat de premie van deze vorm van verzekeringen wel een stuk duurder en hoger is als alleen een WA verzekering. Wel is het pakket uitgebreider en als er wat gebeurt kunt u dus sneller aanspraak doen op de pleziervaartuigverzekering.

Uitbreidingen van uw boot verzekering Uw pleziervaartuigverzekering kunt u uitbreiden met een boottrailer verzekering, een volgboot verzekering, een vaste waarde verzekering, een nieuwwaarde verzekering, rechtsbijstand en een vaste taxatie. Hieronder zullen we deze kort met u besprek.

Een boottrailer is een handig vervoermiddel voor uw boot van de werf naar het water of van huis naar het water. Een boottrailer is vaak niet goedkoop en als u gaat varen dan blijft deze ook op de kade achter. U kunt de boottrailer ook meeverzekeren op uw boot verzekering. Dat kan tegen diefstal, schade, brand en andere vormen van onheil welke van buiten komen.

Als u een grote boot heeft en een kleine volgboot tot ongeveer tien pk meeneemt dan kunt u deze volgboot ook meeverzekeren tot meestal enkele duizenden euro's.

Ongevallen! Ook ongevallen zijn mee te verzekeren voor als er door omstandigheden mensen overlijden of blijvend invalide raken. Dit is een extra optie die vaak niet kostbaar is en zeker aan te raden is om toch af te sluiten.

Een conflict is in deze tijden snel aan de orde. Om een conflict correct op te lossen kunt u juridische rechtsbijstand nemen. Bijvoorbeeld als u een schade heeft gekregen of heeft veroorzaakt of als u in de clinch licht over een reparatie van uw boot met een werf. Een goede rechtsbijstand kan het dan snel en helder voor u oplossen.

U kunt uw boot ook tegen nieuwwaarde verzekeren. Als u een splinternieuwe boot heeft is deze vaak het eerste jaar al volledig verzekerd voor nieuwwaarde. Hierna geld er vaak een afschrijvingsregeling. Met de regeling uitbreiding nieuwwaarde kunt u het eerste jaar vaak verlengen met nog een paar jaar. En dat kan soms gunstig uitvallen voor u!

Een alternatief hiervoor is het verzekeren van de boot voor een vaste waarde voor een aantal jaren. Als uw boot bijvoorbeeld dertig duizend euro waard is, dan kunt u de boot voor drie jaren voor dit bedrag verzekeren.

Een pleziervaartuigverzekering is dus uit te bereiden naar wens. Vaak verzekerd u zichzelf goed en dan maakt u er weinig gebruik van. Dan is het vaak interessant om toch een verzekering te nemen. En dat klinkt krom omdat u er geen baat bij heeft. Echter het geeft wel vaak peace of mind en dat is ook iets waar u altijd beter om kunt slapen. Stel dat u een ongeluk veroorzaakt wat altijd kan gebeuren ondanks dat u nog zo'n goede schipper bent. Dan is het wel fijn dat u weet dat u hier zelf niet voor op hoeft te draaien en dat de boot goed verzekerd is.

Ook uw boot tegen brand, schade en diefstal verzekeren kan veel goede nachtrust voor u bezorgen. U bent immers niet altijd bij uw boot en dan kan er helaas door kortsluiting of ongewenste gasten veel schade ontstaan of zelfs dat hij totaal verdwijnt! En dat is pijnlijk. Zeker als u ook voor alle schade moet opdraaien. Dus als u goed verzekerd bent dan kunt u heerlijk slapen met de gedachte dat als er zich een vervelend voorval voordoet u schadeloos gesteld zult worden.