Waarvoor een uitvaartverzekering afsluiten?

Een overlijden is geen leuk onderwerp, ook niet om over na te denken. Toch kan het geen kwaad om hier eens bij stil te staan, want wat gebeurt er als je plotseling komt te overlijden? De kosten voor een begrafenis of crematie zijn vaak erg hoog en niet zelden nauwelijks op te brengen voor de nabestaanden. Een uitvaartverzekering kan uitkomst bieden, want bij deze verzekering worden de kosten voor een begrafenis of crematie gedekt. Op die manier hoeven de nabestaanden zich daar al minder zorgen over te maken en is er van tevoren al een hoop duidelijk.

Uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering wordt gebruikt om de uitvaart te regelen of betalen, nadat de verzekerde is komen te overlijden. Dat gebeurt op verschillende manieren, afhankelijk van de wensen van de verzekerde en de nabestaanden. Maar wel geldt dat de verzekering wordt afgesloten voor de nabestaanden, die de uitvaart makkelijker kunnen regelen. Op die manier zullen hun zorgen verlichten in deze moeilijke tijd. De uitvaartverzekering is vrij simpel van opzet, want na het overlijden van de verzekerde persoon keert de verzekeraar een afgesproken bedrag uit.

Dekking

Van een uitvaartverzekering zijn meerdere varianten verschenen, die ieder op een eigen manier kosten dekken die komen kijken bij een crematie of begrafenis. Je kunt kiezen voor een natura-dekking, waarbij de gemaakte kosten vergoed zullen worden en waarbij voornamelijk gebruik zal worden gemaakt van door de verzekeraar aangewezen partijen. Je kunt ook gaan voor een combinatie, waarbij een deel in natura plaats zal vinden en een deel als extra geld wordt uitgekeerd. Aan de hand van die extra uitkering heb je zelf net iets meer invloed op de uitvaart en wordt niet alles door de verzekeraar vastgelegd. Afhankelijk van de wensen en behoeften van de nabestaanden is een van deze vormen te kiezen.

Grafrechten

Hoewel de uitvaartverzekering veel kosten dekt die bij een uitvaart komen kijken, vallen de grafrechten niet onder de uitvaartverzekering. Dit zijn de kosten die je moet maken om ergens begraven te mogen liggen en die kosten verschillen per regio. De verzekeraar kan die kosten niet overzien en heeft deze dekking dus niet in de uitvaartverzekering zitten. Naast de kosten voor de grafrechten worden ook de kosten voor een graf of urn en de plaatsing ervan, niet door de verzekeraar vergoed. Als je kiest voor een combinatieverzekering, dan zou je de extra uitkering voor deze kosten kunnen gebruiken.

Afsluiten

Vrijwel elke bank en verzekeraar heeft de uitvaartverzekering in haar portefeuille zitten. Je kunt dus op veel plaatsen terecht om deze verzekering af te sluiten. Wel raden we aan om van tevoren naar de voorwaarden en premies die je moet betalen te informeren, zodat je weet waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten. Door verzekeringen van verschillende banken en verzekeraars met elkaar te vergelijken, kun je nog beter een juiste beslissing nemen. Ook via het internet kun je makkelijk en snel de premies, voorwaarden en voordelen van uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken.

Zekerheid

Een uitvaart blijft gevoelig liggen en is juist daarom iets dat je goed moet afhandelen. Wanneer je zeker wil zijn van een goede verzekering kun je in gesprek gaan met een bank of verzekeraar. Zij kunnen kijken naar je persoonlijke situatie, de wensen van nabestaanden en je eigen verwachtingen om vervolgens een advies te geven. Zo weet je zeker waar je aan toe bent en wat je nabestaanden kunnen verwachten als je komt te overlijden. Hoewel het niet leuk is om erover na te denken geeft het wel heel veel zekerheid en vertrouwen.