Kies de juiste energieleverancier

Het kiezen van een energieleverancier is lastig. Nog lastiger wordt het als je een energieleverancier kiest die naadloos aansluit op jouw behoeften. Prijsvergelijkingssites geven je een indruk welke de goedkoopste is, niet welke jouw behoeften het beste bevredigd. Op Ervaringen.nl laten consumenten, net als jij, hun ervaring achter met hun energieleverancier. Zo weet jij waar energieleveranciers steekjes laten vallen en wat ze juist heel goed doen.

Overstappen van energiemaatschappij naar energiemaatschappij. Eng? Gewoon doen? Of juist heel erg slim? Energie is geen tastbaar goed, maar het is fijn om de lampen aan te kunnen doen als je op een donkere avond alleen thuis bent. Het is een goed dat het leven een stuk makkelijk maakt. Kies daarom altijd een energieleverancier die naadloos op jouw wensen aansluit. Maar hoe stap je dan over?

Uiteraard zal je de tarieven van diverse aanbieders gaan bekijken. Dat is logisch, je wil natuurlijk minder gaan betalen. Maar je dient ook rekening te houden met andere aspecten. Bekijk altijd de voorwaarden van zowel je huidige maatschappij als de mogelijk nieuwe maatschappij. Houd binnen de voorwaarden van je huidige energiemaatschappij rekening met de contractduur, de opzegtermijn en een eventuele boete bij het tussentijds opzeggen. Bij de voorwaarden van de mogelijk nieuwe maatschappij kijk je naar een eventueel actietarief, welk tarief daarna geldig is, zitten er kosten verbonden aan bepaalde betaalwijzen of betalingsherinneringen en van welke contractvorm is er sprake. Tot slot kan het helpen om zelf de totaalprijs te bereken. Er is namelijk sprake van leveringstarieven, vastrechtkosten voor levering, transportkosten, btw en energiebelasting. Houd hier rekening mee.

En nu? Je hebt een nieuwe leverancier gekozen. Hoe ga je nu verder te werk? Meld je aan bij de nieuwe leverancier, maar houd hierbij rekening met de opzegtermijn en de contractvorm. Als alles in orde is, geef je de meterstanden door aan de nieuwe leverancier. Bewaar zelf altijd een kopie voor je eigen administratie. Vervolgens zal de nieuwe leverancier een nieuw termijnbedrag vaststellen en de oude energieleverancier zal binnen twee maanden een eindafrekening sturen. Controleer de meterstanden op deze afrekeningen altijd.

Let op tijdens het overstappen. Het maandbedrag is namelijk afgestemd op het jaarverbruik. Er is een verhouding tussen de zomer- en wintermaanden. In de zomer betaal je teveel en in de winter te weinig. Dit heeft gevolgen voor het bijbetalen als je binnen één van deze seizoenen opzegt. Als je tijdens of na de dure wintermaanden overstapt, dan is de kans op bijbetalen groot. In het geval voor de zomer geld dat de kans op bijbetalen kleiner is. Kies wijs.

Ben je net overgestapt van energieleverancier? Of ben je van plan over te stappen? Raadpleeg de ervaringen van andere consumenten met energieleveranciers en kom niet voor verrassingen te staan. Je kan uiteraard zelf ook een ervaring delen met andere consumenten.